17 Temmuz 2014 Perşembe

Boedo'ya dönüş

Arjantin ve Futbol desem aklına ilk Boca Juniors ve River Plate gelir dimi? Bunlar bile gelmiyosa aklına, ya futbolla hiç mi hiç ilgilenmiyorsundur, ya da 2 saat evvel başına ağır bir darbe almışsındır ve adını bile hatırlamıyorsundur... Eğer seninki ikinci seçenekse bence yavaştan hastaneye git. Birinci seçeneği seçenlerse önce gidip biraz burdan futbolun ve tutkunun ne olduğunu öğrensinler.

Geri kalan arkadaşlara ise özellikle Galatasaraylılar ve yeni stada geçiş yaptıktan sonra Bursasporlular için ütopya sayılacak bir şey anlatıcam.

Her takımın semti, mahallesi veya bulunduğu şehri önemlidir. Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te ise bu daha önemlidir çünkü Arjantin liglerinde oynayan takımların 30dan fazlası Buenos Aires takımı. Mesela Boca Juniors, La Boca semtinden. Ezeli rakipler Racing ve Indipendiente Avellaneda'lı. Velez Sarsfield, Liniers'den. San Lorenzo ise aslen Boedo semtinin takımıdır. (River Plate'i neden yazmadın ulan? diye soranınız şu an mutlaka vardır. River Plate 1901 senesinde Boca Juniors gibi, La Boca semtinde kurulmuş fakat 1938'de Belgrano'ya taşınmış bir kulüptür. Semt değişikliği söz konusu diye yazmadım. Ayrıca River Plate'liler Belgranoyu gayet benimsiyorlar.)

San Lorenzo, Boedo semtinin takımıdır ama maçlarını Boedo semtinde oynamamaktadır. Stadlarının ismi Estadio Pedro Bidegain ya da halk arasında 'El Nuevo Gasómetro'. 1916'da yapılan ve 1979'a kadar San Lorenzo'nun maçlarını oynadığı 'Gasómetro' stadı ise Boedo semtindeydi.

 Eski Gasómetro stadı

Askeri rejimin hüküm sürdüğü 1970li yıllarda, San Lorenzo'nun stadı ve arazisi diktatörlük tarafından "zorla" 900.000 (dokyüzbin) ABD Doları karşılığı satın alınıp, bir kaç yıl sonra fransız Carrefour şirketine 3-4 katı karşılığında satılmıştı.

14 yıl boyunca San Lorenzo kulübü sürgündeydi ve kendi stadı olmadığından başka takımların stadlarında maçlarını oynamak zorunda kalmıştı. 1993 yılında sonunda yeni bir stad inşa edip kendilerine ait bir yerde maçlarını oynamaya başladılar.



Yeni stad, eski stadlarından sadece 2 km uzakta olmasına rağmen, hiç bir zaman eski stadlarını görmemiş olan yeni nesil bile bu stadı benimsememişti.

Şu anki stad sağ üst köşede, stadın eski arazisi ve şu anki Carrefour sol alt köşede

2006 yılında, Arjantin hükümeti, askeri diktatörlük döneminde zorla alıkonulan arazileri geri iade etmek için bir yasa çıkarttı ve hemen ardından taraftarın öncülüğünde San Lorenzo kulübü harekete geçip eski stad arazilerini geri almak için lobi oluşturmaya başladılar.

Boedo'ya dönüşle ilgili bir beste

15 Kasım 2012 de Buenos Aires belediye meclisi tarafından oybirliği ile San Lorenzo'ya bu arazinin geri verilmesi kararlaştırıldı.

Bu video da kararın onaylanmasından hemen sonra

Carrefour tabi öyle pılını pırtını toplayıp gidecek değildi. Onlarla da bu 5 Nisan 2014 de 94 Milyon Arjantin Peso'su (yaklaşık 20 milyon ABD Doları - 15 milyon Euro - 45 milyon TL) karşılığı anlaşmaya varıldı.
.
San Lorenzo başkanı eski stadlarının arazisine yeni stadlarını 2016 yılına yetiştirmek istiyor. Eski stadlarının yapımından tam 100 yıl sonra yeni bir stad.

Yeni stad buna benzeyecek. Arjantin den çok ingiliz mimarisine benzettim bende aynı senin gibi

San Lorenzo'lular için ise 37 yıllık sürgün sona ermesi... Arjantine gitme hedefimi bu yüzden en geç 2016 olarak belirleyip, San Lorenzo'lu bir arkadaş edinip, tarihe tanıklık etmek istiyorum.


Ulan acaba biz de Mecidiyeköye döner miyiz?

Nereye dönüyoruz amk??? Türkiye lan burası Arjantin değil...


İspanyolca bilenler için şöyle bir belgesel var: YouTube linki (ulan inşallah yine kapatmazlar youtube u full ordan kaynaklandım)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder