24 Ağustos 2008 Pazar

Ultras Mentalita


-Götü boklu Avusturya liginin derbisini izliyorum. Yemin ederim ki bizim lig'de ki en süper maçtan daha güzel tribün yapıyor adamlar. 5. dakika da Rapid golü attı. Karşı kale arkasında Austria'lılar çıldırdı. ses bombaları ve meşalelerle stadı yıktılar. hakem 5 dakika durduttu maçı. Rapid kalecisi hastaneye kaldırıldı. Duyma sorunu yaşıyormuş ve bilinç kaybına falan uğramış. Hakem Rapid yetkililerine sordu maçı tatil etmek istiyor musunuz diye. Rapid'liler hayır dedi. ve maç gayet normal oynandı bitti rapid 3-0 kazandı. Bu arada maç Rapid'in sahasındaydı.


-Dün Wacker maçındaydım. Tribün çok kötüydü. Nord'un bir bölümü inşaat yüzünden kapalı olduğundan olsa gerek. Ama en son deplasmanda meşaleler, ses bombaları, sis bombaları. El yapımı pankartlar bayraklar sopalılar. Türkiye de nerde var?


-Türkiye de takım ayırt etmeksizin iddia ediyorum ki hepsi korkak. Kavga Mevzu konularından bahsetmiyorum. Bu Meşaleydi Sis bombasıydı falan filan. Görsel şovların tamamı türkiyede yasaklandı nerdeyse. ve hiç bir şekilde hiç bir tribün buna tepki olarak yasağı delmeye kalkmadı. Avusturya da yasak yok mu? yok. Neden yok? çünkü zamanında yasak getirilmesi sadece gündeme geldiği hafta tüm tribünler birleşip o haftaki maçların tamamını neredeyse tatil edecek duruma getirtmişlerdi.

-Avrupa deplasmanındayız. Abilerimiz "aman olay çıkartmayın polis adımı soyadımı yazdı. siz olay çıkartırsanız beni alacaklar" diye bizi uyarıyor. eeee bunları duyduktan sonra daha ben ne diyeyim?



-Hadi bizim memlekette meşale yakmaya korkuyosun. ulan eskiden Sami Yen kapalısında kocaman 3-4 bayrak oluyodu. o bile bişeydi yani. onlar niye yok artık?

-Sakın elinize boya alıp pankart mankart yapmayın. gidip dijital pankart yaptırın. bizim Tribünler = Dijital pankart cenneti...

-hayvan gibi bağırmakla tribün olmuyor işte (ki o da kalmadı artık). oluyordur belki de benim tribün anlayışım farklı. ama madem bağırmak lazım. anderlecht deplasmanına giden rapid'lilerin görüntüsünü izleyelim.



-Tişörtleri çıkartıp tribünde çıplak neden durmuyoruz mesela? Bir de şu forma giyip maça gidenlere ayrı tav oluyorum ama orası ayrı konu.

-Türk tribün kültürü bana göre değil aga. O yüzden planlanan şekilde gelecek bir kaç ay içinde temelli dönersem de tek başıma takılır tek başıma el kol bacak hareketlerimi yaparım. en azından gider yapma açısından iki elle yukarı aşağı yapsam yeter bana.

-Liberta per gli ultras

-Avanti ultras

-ultras mentalita

8 yorum:

  1. Son videodaki taraftar çok kışkırtıcı. Ne enerji boşaltmışlardır ama..

    YanıtlaSil
  2. Bırak bu şov mov ayaklarını, İstanbul'a gelseler biz bunlara stadı tavaf ettiririz be! Sağlıklı yaşam koşusuna çıkarlar,söyle onlara sağlam spor ayakkabı giysinler. Bizi tanımıyorlarsa,abilerine sorsunlar. Eskiler bilir ;)

    YanıtlaSil
  3. Aman hocam, öyle deme, Ali Sami Yen Hell ruhunu özlüyorum... : (

    YanıtlaSil
  4. ben bu işi görünce etkilenmiyor değilim tabi hatta "bak layn süper" diyorum seviyorum ama örgütlü toplum ayağı var işte burda ben bireysel tepkiyi daha etkili görüyorum.

    şimdi bi şerif mardin gibi bi efendime söyliyeyim emre kongarvari bi çıkarım gibi olabilir ama tribündeki bu örgütlü zihniyetten çok demin dediğim gibi Enis elinde kombinesini tesislerin önünde kameraya doğru tutan ve hesap soran adam bana daha etkili gelmiştir. asıl ses ondan çıkar.

    YanıtlaSil
  5. t-shirtleri çıkarma konusunda bizim tribun seni duymuş sanırım.
    son maçı izlediysen: ''soyunmayan fenerli olsun''

    YanıtlaSil
  6. son videodaki tayfa iyi bağırıyor bağırmasınada maç boyu sürüyor mu bu destek yoksa 15'ten sonra kesiliyor mu onu meraktayım =)) yok 90 dakika böyleyse hakkaten o grubun içine dalmak istiyorum formaya ihtiyaç yok zaten çıkar üstünü gir aralarına =)

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. biraz ağır eleştirmişsiniz gibi geldi türk tribünlerini. sonuçta avusturya polisi ile türkiyedeki polisin tribüne bakışını iyi analiz etmek gerek, kaldı ki kareografi alanında gs tribünü ve fener tribününün iyi işleri mevcut. bunun yanı sıra kareografi tarzını benimsemeyen ve tribün baskısını ses ile kuran beşiktaş tribününü de "o da kalmadı" diyerek es geçmek çok doğru değil bence.

    son eklediğiniz rapid videosu da bana inönünün normal maçlardaki halini hatırlattı. yani videodaki gibi süren 90 dakika destek. sonuç itibariyle türk tribünlerinde (çarşı, ankara gecekonudu, karşıyaka, göztepe) görebileceğiniz olağan bir manzara gibi geldi bana.

    sonuç itibariyle güzel bir yazı olmuş. türk tribünlerine biraz ağır eleştriler getirdiğinizi düşünsem de ellerinize sağlık diyorum.

    YanıtlaSil