6 Şubat 2008 Çarşamba

Muss ich denn Sterben, um zu Leben?


6 Şubat 1998 de "Müzisyenlerin Cennetini" gören Viyanalı bizi terk etti. 41. yaşgününe günler kala Dominik Cumhuriyetinde geçirdiği bir trafik kazasında yaşamını yitirdi. Geçen yıl 50. doğumgünü etkinlikleri nedeniyle büyük anma törenli düzenlenmişti. Bu yıl ise ölümünün 10. yıldönümü nedeniyle tekrar'dan aynı büyüklükte Törenler organize edildi. Hatta bir Sinema Filmi (Verdammt wir leben noch - 7 Şubat 2008 de sinemalarda) bile bu organizasyona dahil.

Asıl Adı Johann (Hans) Hölzel 19 Şubat 1957 de Viyana da 3üz kardeşlerden tek hayatta kalabilen bebek olarak dünyaya geldi. ve Öldüğü güne kadar Annesiyle muhteşem ilişkisi hiç bozulmadı. Annesiyle babası ayrıldıktan sonra Annesi ve Anneannesi tarafından yetiştirilen Johann 16 yaşında Müzik kariyerine başlamak için okulu terk edip dilekçeyle erkenden Askere gitmişti. Annesi ona Memur olarak iş bulsa bile kabul etmedi ve Müzik kariyerine ilk adımlarını attı.
Takma adını o zamanın Doğu Alman Kayakla Atlıyıcısı Falko Weißpflog'dan alıp, biraz da şekil olsun diye k yerine c kullanıp Falco olarak tanınmaya başladı. 1982 de ilk Solo Albümü "Einzelhaft" ı yayınladı, ve o albümdeki "Der Kommisar" şarkısı dünya da 7 milyon üzerinde Single satıp daha ilk albümde başarıyı yakaladı.
1984 de ikinci Albümü "Junge Römer" i yayınladı, ilk albümde ki kadar başarı sağlayamasa bile 1985 de "Falco 3" albümünü çıkartıp müthiş bir başarıya imza attı. "Vienna Calling" "Jeanny" ve "Rock me Amadeus" o albümün en tanındık şarkılarıydı. Hatta "Rock me Amadeus" o tarihte Amerikan Listelerinde 1 numara olan ilk Almanca şarkıydı.

Ardından "Emotional" (1986), "Wiener Blut" (1988), "Date de Groove" (1990), ve "Nachtflug" (1992) ile 4 Albüm daha çıkarttı, fakat başarı olarak 3. Albümün çok çok gerisinde kaldı. Ancak 8. Albümü olacak "Out of The Dark" albümü o başarıya yaklaştı, fakat ölümü de aynı yıla denk geldiği için satışı etkilemiş olabilir, hatta etkilemiştir.Katharina Bianca adlı kız çocuğu DNA testi sonrasında kendinden olmadığı anlaşılınca kendini harab etmeye başladı. kariyeri git gide bitiyor, ve kendisi Alkol ve Uyuşturucu bağımlısı olma yolunda emin adımlarla ilerliyordu. Hatta şarkılarında bile "Mutter, der Mann mit dem Koks ist da" (Anne, Kokain'li adam geldi) gibisinden sözlere yer veriyordu.
Fakat Falco ölse bile ölmeyeceğini hep söylüyordu. 8 Albüm'de en çok bilinen söz "Muss ich denn sterben, um zu Leben?" (Yaşamak için ölmelimiyim?) sözüydü.

6 Şubat 1998 Dominik Cumhuriyetinde Yerel Saatle 17:00ye doğru, bir bar çıkışında aşırı hızlı gelen Otobüs Falco'nun arabasına çarpıp ölümüne sebep olmuştu. Ölümünden sonra bir çok soruşturma ve dedikodu ortaya çıktı. İntihar'ından tutun aşırı Koko'ya Alkolüne kadar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder